SOPRON DÍCSÉRETE

Sopron, te lelkünk éltető láng!
Hű őr az ősi végeken,
Erőt adó múlt, szép jelen
És ébredő jövő.
Új évezred vár, ám harcát ne féld!
Zengd, hittel zengd velünk a Hűség énekét!
Fenyves süvít és cseng a csermely
A lágy lankákon rőt borág
Igéri édes új borát,
A boldog áldomást.
Hiába dúl szél, és tör-ver a jég
Zengd, hittel zengd velünk a Hűség énekét!
Kőcsipkés ódon várfalakból
A lélek lángja fellobog,
És zúgják tornyos templomok
Az Úr dicséretét.
Új évezred vár, ám harcát ne féld!
Zengd, hittel zengd velünk a Hűség énekét!
( Sarkady Sándor verse )

WELCOME TO MY WEBSITE !

2009. augusztus 18., kedd

20 éve történt

A Páneurópai Piknik az osztrák–magyar határon, Sopron közelében 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt. A két ország beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Margita (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida (Steinambrückl) között három órányi időtartamra.
Ugyanazon a helyen már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelőberendezések lebontását, amelyet Magyarország 1989. május 2-án elkezdett.
Több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a Páneurópai Piknikre. A magyar határőrség az érvényben levő lőparancs ellenére sem avatkozott közbe.
Valamivel távolabb több ezer NDK-állampolgár várakozott a határátlépés esélyére, akik nem bíztak a határ megnyitásában. Ezért azoknak a száma, akik nyugatra távoztak ezen a napon, alig néhány száz volt. A következő napokban a magyar kormány kérésére a nyugati határ őrizetét megerősítették, így az NDK-polgárok 1989. szeptember 11-én bekövetkezett végleges kiengedése előtt viszonylag keveseknek sikerült a szökés.
A Páneurópai Piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek. Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén. A Piknik szervezői az ellenzéki Magyar Demokrata Fórum illetve a Páneurópai Unió voltak. A fővédnökök Habsburg Ottó és Pozsgay Imre voltak. A szögesdrót szimbolikus átvágását a nemzetközi Páneurópai Unió főtitkára, Walburga Habsburg Douglas végezte.
A Páneurópai Piknik alkalmából Erich Honecker a következő nyilatkozatot diktálta a Daily Mirrornak: „Habsburg egész Lengyelországig röplapokat osztogatott, amelyben piknikre hívta a szabadságon levő keletnémeteket. Amikor megérkeztek a piknikre, ajándékokat adtak nekik, ennivalót és német márkát, majd rábeszéljék őket, hogy menjenek nyugatra.”
A következő hetekben a „vasfüggöny” arculata döntően megváltozott.
/ forrásanyag: Wikipédia /

Nincsenek megjegyzések: